me Convention 2018 | Next | Mercedes-Benz
01

me Convention 2018

De toekomst van mobiliteit begint nu, en is multidisciplinair

Een groot bord bij de ingang van de me Convention zet meteen de toon: Welcome to all visionaries. Het jaarlijkse event is veel meer dan een zoveelste hoogmis voor techneuten. Het biedt dankzij een bijzonder brede waaier aan sprekers en specialisten vooral een intrigerende inkijk in een toekomst waarin mobiliteitsspelers zowat overal de mosterd halen.

Symbolischer kan haast niet: ooit huisde in deze Nacka Strandsmässan – een handvol opgeknapte fabriekshallen een tiental kilometer buiten Stockholm – een autofabriek. En hier bogen begin september tientallen toppers uit de hele wereld zich twee dagen lang over de toekomst van technologie in het algemeen en mobiliteit in het bijzonder. Dat levert, naast heel wat nieuwe inzichten, vooral ook heel veel verwachtingen en onbeantwoorde vragen op. ‘Als we het over de intelligente wagen van de toekomst hebben, dan staan we nog maar aan het prille begin’, zegt Ola Källenius, Lid van de raad van bestuur van Daimler AG. & hoofd van Group Research & Mercedes-Benz Cars Development.

In zijn voordracht rond R&D in het digitale tijdperk ging het, tot verrassing van velen, opvallend weinig over technologie. ‘We moeten in onze zoektocht naar nieuwe oplossingen ook en vooral veel verder durven te kijken dan het puur technologische verhaal’, benadrukt Källenius. ‘Tot voor kort was de aankoop van een wagen een heel eenvoudige transactie. In het beste geval nam je er ook nog een onderhoudscontract bij, en dat was het dan. Maar nu steden almaar meer aan belang winnen en ook steeds slimmer worden, leven en bewegen we in een veel breder ecosysteem. Daar moet een belangrijke mobiliteitsspeler als Mercedes dan ook voluit op inspelen’, vindt Källenius.

‘Met het oog daarop hebben we enkele jaren geleden al Moovel opgericht, een start-up in het bedrijf die je in een oogopslag de beste mobiliteitsoplossing op dat moment en in die bepaalde omstandigheden voorstelt: taxi, fiets, bus, auto, noem maar op. Voor ons is dit een eerste stap richting intelligente mobiliteit, waarin ook de zelfrijdende auto op termijn een beslissende rol kan spelen. Met Moovel richten we ons bovendien niet alleen op de gebruiker van die mobiliteit, maar willen we ons ook opwerpen als een mobiliteitspartner voor burgemeesters of openbare vervoersmaatschappijen.’

‘Steden winnen steeds meer aan belang. Daarom hebben we andere en meer flexibele mobiliteitsoplossingen nodig.’
Ola Källenius, Lid van de raad van bestuur van Daimler AG. & hoofd van Group Research & Mercedes-Benz Cars Development